in
home info publicaties zoeken

Trefwoord: in


Basistekst bij het trefwoord


Status: Net opgestart     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2016-08-12   




in

Wat is in? Dit is de kernvraag van dit artikel. Enkele vragen als richtingaanwijzers: wat leeft er diep in ons, in de mens? Wat is het verschil tussen in de natuur staan en er naar kijken of er over nadenken? Wat is het wezen van bijvoorbeeld een klaproos? Welke gedachten liggen aan de basis van een voorwerp, bijvoorbeeld een stoel? Wat is het verschil tussen een natuurlijke stof en een synthetische met identiek dezelfde scheikundige formule? Wat hebben getallen in zich? Wat is de inweg? Het woord bestaat niet eens. En zo kunnen we nog een tijd doorgaan. Allemaal vragen waarop een antwoord bestaat, wat nog niet wil zeggen dat we dit antwoord ook vinden.

Evolutie

In onze huidige tijd, en bovendien in het Westen, staat het denken centraal. Evolutie is eerder een cyclisch gebeuren dan wel een rechtlijnig. Het denken is rechtlijnig: vooruit, vooruit, vooruit. Blik vooruit en we zien inderdaad de vooruitgang. Wat we niet zien is de achteruitgang van bijvoorbeeld de intuïtieve vermogens. Het denken kan dit niet zien, want intuïtie ligt buiten het denken.
Eeuwen lang gaat alles vooruit, waarbij het denken een centrale rol speelt. Het denken “bekijkt” alles van buiten af. Wat zijn we uit het oog verloren? De binnenkant.

Wij, westerlingen op het einde van het Kali Yuga * (het Yzeren Tijdperk), hebben nog heel weinig binding met wat binnenin is en niet waarneembaar is via de zintuigen. Er is een tijd geweest waar deze binding veel groter was. Is de mens erop achteruit gegaan? Op dit vlak zeker. Is de mens erop vooruit gegaan? Zeker, en dit vooral wat betreft de mens als individu.
We staan op een kantelpunt. We gaan naar, of zijn gestart in, een tijd waar de mens terug contact opneemt met wat binnen in leeft, en dit gekoppeld aan de evolutie de mens als individu doorgemaakt heeft.
– in de verschillende werlden, o.a. de plantenwereld - als individu blijft, maar w

Enkele concrete gevallen

Onderwerpen

•	Wat leeft er diep in ons, in de mens? 
•	Wat is het wezen van bijvoorbeeld een klaproos? 
•	Welke gedachten liggen aan de basis van een voorwerp, bijvoorbeeld een stoel? 
•	Wat is het verschil tussen in de natuur staan en er naar kijken of er over nadenken? 
•	Wat is het verschil tussen een natuurlijke stof en een synthetische met identiek dezelfde scheikundige formule? 
•	Wat hebben getallen in zich? 
•	Wat is de inweg? Het woord bestaat niet eens.
•	X
•	Esoterie
•	




(Pas gestart, nog flink wat werk aan)

In.
Het komt me voor dat in een oneindige diepgang heeft. In - vermoedelijk om het even wat - wat echt * is, kunnen we "stappen". Er is wel een hindernis, of misschien kunnen we het een vijand noemen, met name het (lagere) denken. Het denken is niet in staat om in wat dan ook wat echt is te stappen.

Rudolf Steiner schrijft:

De wereld is volgens gedachten opgebouwd: alleen daardoor zijn er ook gedachten uit te halen. Als dat niet zo was, zou er geen praktische denken kunnen bestaan. Wie dit eenmaal inziet, zal het eigen abstracte denken gemakkelijk kunnen overwinnen.







Printvriendelijk